Hjalmar Lundbohmsgården

Hjalmar Lundbohm var gruvbolaget LKAB:s första disponent och brukar kallas för Kirunas grundare. Det som senare skulle komma att bli Lundbohms karaktäristiska disponentbostad var från början ett anspråkslöst pörte som uppfördes år 1895, den andra byggnaden i det nya samhället. När Lundbohm utnämndes till disponent år 1900 behövde han en mer respektabel bostad, men trots att han var mycket intresserad av konst och arkitektur ville han inte ha en pampig byggnad. Istället byggde man ut den befintliga stugan med hjälp av bland andra konstnären Christian Eriksson. År 1909 byggdes disponentbostaden ut ytterligare en gång.

 

Hjalmar Lundbohm lämnade Kiruna för gott år 1920. Han avled sex år senare. Disponentbostaden, mer känd som Hjalmar Lundbohmsgården i Kiruna, har aldrig bebotts av någon annan efter att Lundbohm lämnade den. Istället har olika verksamheter huserat i byggnaden och den har även använts som museum. Hjalmar Lundbohms kontor stod kvar precis som det var när han lämnade Kiruna. Byggnaden har varit legendomsusad och det finns många historier om spöken i huset.

 

År 2017 bommades Hjalmar Lundbohmsgården igen. Senare samma år delades den i tre delar och transporterades till sin nya plats vid Luossavaaras fot. Vad gården ska användas till i framtiden är ännu oklart. 

 

Klicka på en bild för att förstora den. Senast uppdaterad 2020-10-11.

© 2021 Micke Stålnacke